Očakávaný makroekonomický vývoj SR podľa strednodobej predikcie NBS (P2Q-2016) - Beka, Ján
Tempo rastu slovenskej ekonomiky sa začiatkom roka zvoľnilo, najmä vďaka lepšiemu domácemu dopytu však bolo vyššie ako očakávania. Takýto vývoj by mal pokračovať, pričom v strednodobom horizonte sa predpokladá aj výraznejšie pôsobenie exportu. Rast ekonomiky by mal dosiahnuť v tomto roku 3,3 % s následnou akceleráciou na 3,5 % v roku 2017 a na 4,2 % v roku 2018. Rýchly rast ekonomiky by mal generovať nové pracovné miesta a miera nezamestnanosti by mala klesať. Bude pokračovať napätie na trhu práce pri obsadzovaní nových pracovných miest, čo sa premietne do miezd. Napriek zlepšujúcemu sa domácemu dopytu zostáva inflácia aj tento rok mierne záporná. V strednodobom horizonte by sa však mala dostať po odznení efektu nízkych cien komodít k 2 %.