Hlavné trendy a riziká z pohľadu stability slovenského bankového sektora - Klacso, Ján
Vývoj domácej ekonomiky mal v hodnotenom období skôr pozitívny vplyv na finančnú stabilitu bankového sektora, zatiaľ čo vývoj v externom prostredí skrýva v sebe viacero rizík, ktorých materializácia môže značne ovplyvniť finančné inštitúcie. Celkový vývoj v bankovom sektore v roku 2015 a na začiatku roka 2016, či už z pohľadu ziskovosti alebo hlavných zložiek súvahy, bol do veľkej miery ovplyvnený aktuálnym prostredím nízkych úrokových sadzieb. Očakáva sa, že nízke úrokové sadzby sa udržia aj v najbližšom období a že ich vplyv sa ešte zvýrazní. Okrem makroekonomických a finančných rizík rastie aj význam legislatívnych rizík. Rýchly rast úverov poskytnutých domácnostiam spolu s rastom ich zadlženosti a rastom cien bytov, ako aj opätovný rast podnikových úverov vplýva aj na makroprudenciálnu politiku. V najbližšom období by malo dôjsť k transpozícii odporúčania NBS o obozretnom poskytovaní úverov do opatrenia a uvažuje sa aj o zvýšení miery proticyklického kapitálového vankúša na nenulovú úroveň.