Právo obce na samosprávu a spôsob jeho ústavného zakotvenia v krajinách Vyšehrádskej skupiny - Olexa, Lukáš
V súčasnej dobe predstavuje slobodný výkon práva obce na samosprávu, a to v akejkoľvek forme a intenzite, jeden z neodmysliteľných pilierov moderného demokratického štátu. Spôsob ústavného zakotvenia analyzovaného oprávnenia sa medzi jednotlivými krajinami zásadne líši. Niektoré z nich zaradzujú právo na samosprávu územných celkov medzi fundamentálne ústavné východiská v rámci základných ustanovení ústavy alebo, ako v prípade Slovenskej republiky či Maďarska, výslovné zakotvenie tohto práva absentuje a z litery ústavy ho je nutné vyvodiť.