Príčiny a dôsledky zvýšenej migrácie z hľadiska cudzineckej polície - Ďorko, Juraj
Neustály nárast migrácie v rámci priestoru Európskej únie prináša okrem legálneho vstupu a pobytu cudzincov na územie jednotlivých členských štátov aj riziko protiprávneho vstupu a pobytu cudzincov na územie aj schengenského priestoru. Zároveň cudzinci na základe protiprávneho pobytu sú následne sankcionovaní v súlade s vnútroštátnym právom členského štátu. Systémom sankcií sa v odôvodnených prípadoch bezprostredne zasahuje do základných práv a slobôd cudzinca štátnymi orgánmi. Dôsledky zvýšenej migrácie a ich vplyv na činnosť útvarov Policajného zboru v rámci ich služobnej činnosti na základe získaných poznatkov z aplikačnej praxe.