Regionálne účty systému ESA 2010 - Staríčková, Zuzana
Pokračovanie príspevku z predchádzajúceho čísla. Základné ciele, hlavné koncepčné princípy a typické otázky v súvislosti so zostavovaním regionálnych účtov. Regionálne účty sú regionálnou špecifikáciou zodpovedajúcich účtov za ekonomiku ako celok. Regionálne účty sa skladajú z rovnakého súboru účtov ako národné účty, s dôrazom na regionálne ekonomické štruktúry, vývoj a rozdiely. Proces európskej integrácie si vynútil zostavenie úplného súboru účtov, do ktorých sa premieta európska ekonomika ako celok a ktoré umožňujú lepšie analýzy a tvorbu politík na európskej úrovni. Európske účty sa vzťahujú na rovnaký súbor účtov a zakladajú sa na rovnakých konceptoch ako národné účty členských štátov.