Priepustnosť menových kurzov nových členských krajín Európskej unie - Mirdala, Rajmund
Analýza schopnosti menových kurzov tlmiť, prípadne posilňovať prenos vonkajších inflačných tlakov do domáceho prostredia. Táto analýza je realizovaná v dvoch krokoch. V prvom kroku je skúmaná reakcia menových kurzov na exogénny cenový šok (náhlu zmenu ceny ropy) a v druhom kroku efekty nečakanej zmeny menového kurzu na domáce cenové indexy v jednotlivých nových členských krajinách EÚ.