Rozpočtová politika ako integrálna súčasť hospodárskej politiky - Meheš, Marek
Rozpočtová politika predstavuje súhrn cieľov a nástrojov na ich dosiahnutie, ktoré štát presadzuje vo finančných vzťahoch prostredníctvom štátneho rozpočtu v národnom hospodárstve a tým ovplyvňuje jeho ekonomický a sociálny vývoj. Napriek nespochybniteľnému významu štátneho rozpočtu, neexistuje v súčasnosti jeho jednotná, všeobecne uznávaná definícia. Je tomu aj preto, že štátny rozpočet je značne komplexný pojem a možno na neho nazerať ako na nástroj, na bilanciu príjmov a výdavkov, ako na ekonomický vzťah, ako na právnu normu, centralizovaný peňažný fond a pod. Z hľadiska hospodárskej politiky je však najrelevantnejšie hľadisko nazerania na štátny rozpočet ako na nástroj. Podľa tohto hľadiska je štátny rozpočet nástrojom riadenia hospodárstva, nástrojom finančnej politiky, či nástrojom na zasahovanie do ekonomiky.