Sources of real exchange rate fluctuations in new EU member states - Mirdala, Rajmund
Dilema pevné verzus pohyblivé menové kurzy je objektom akademických diskusií už celé desaťročia. Výhody vyplývajúce z flexibility menového kurzu sú konfrontované s pozitívami kurzovej stability, hoci fenomén známy ako „obavy z plávania“ sa prikláňa k variabilite menového kurzu a jej pozitívnym efektom na ekonomiky. Relatívna rôznorodosť režimov menových kurzov v krajinách EÚ-11 motivovala autorov ku skúmania príčin volatility ich menových kurzov. Avšak perspektíva zafixovania menových kurzov po vstupe týchto krajín do Hospodárskej a menovej únie povedie k zmenám fundamentálnych podmienok determinácie reálnych menových kurzov. V tých krajinách, ktoré benefitovali z flexibility nominálnych menových kurzov pred prijatím eura. Analýza príčin volatility reálnych menových kurzov v krajinách EÚ-11 prostredníctvom SVAR metodológie a výpočtu impulse-response funkcií.