<The> Particularities of development of socially responsible investing in European countries and Ukraine in view of its integration into the EU - Gorokhova, Tetiana
Ekonomické, environmentálne, sociálne a iné problémy, ktoré pokrývajú celý svet, sa čoraz častejšie zhoršujú. Globálne problémy moderného sveta súvisia so znečistením životného prostredia, klimatickými zmenami, vojenskými konfliktmi, epidémiami, sociálnymi nerovnosťami atď. Existencia týchto problémov a potreba ich riešenia majú vplyv na politiku krajín, podnikov, ako aj hospodársky a sociálny rozvoj. Spoločnosť si postupne uvedomuje potrebu zodpovednosti v životnom prostredí, vytváranie požadovaných podmienok pre trvalo udržateľný rozvoj sveta. Za daných okolností sú naliehavo potrebné finančné mechanizmy zabezpečujúce udržateľný hospodársky rozvoj, sociálnu integráciu a hospodárske záujmy. Sociálne zodpovedné investovanie je jedným z týchto mechanizmov, ktoré sa objavili ako samostatná oblasť investičnej činnosti v druhej polovici dvadsiateho storočia. Špecifiká sociálne zodpovedného investovania, výber investičných projektov, ktorý zohľadňuje zásady sociálnej zodpovednosti; analýza zmien rastu SRI za obdobie rokov 2009 - 2013 a analýza osobitostí európskych krajín z hľadiska súčasných investičných trendov. Výskum súčasného stavu a perspektívy rozvoja SRI na Ukrajine.