Vývoj zdaňovania príjmov z derivátových operácií v rokoch 2002-2015 - Markovič, Peter, 1974-
Zákonná úprava zdaňovania príjmov fyzických a právnických osôb v SR reaguje na vybrané druhy finančných nástrojov. V časovom slede možno badať najprv objavenie finančného nástroja, ktorý slúži na dosahovanie príjmov a až následnú reakciu zákonov na zdaňovanie týchto príjmov. Príjmy z derivátových operácií sa v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov objavujú v roku 2006. Dovtedy poznal iba príjmy z prevodu opcií, čo nepokrýva širokú škálu ponuky finančných derivátov. Zákon č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov zdaňovanie príjmov z derivátových operácií upravuje iba nepriamo prostredníctvom ostatných príjmov. Článok poskytuje bližší pohľad na zdaňovanie týchto príjmov v rokoch 2002 až 2015.