Odľahlé dáta a charakteristiky polohy v analýzach miezd a príjmov - Terek, Milan
Jedným z ukazovateľov hodnotenia mzdovej úrovne zamestnancov a disparít medzi ich skupinami podľa rozličných klasifikácií na úrovni národného hospodárstva aj na úrovni podniku, je priemerná mzda. Výpovedná schopnosť tohto ukazovateľa však býva často malá v dôsledku viacerých faktorov. Ide hlavne o časté výrazné zošikmenie rozdelenia a o prítomnosť odľahlých dát . Napríklad už jediná neobvykle vysoká mzda môže výrazne ovplyvniť hodnotu aritmetického priemeru a zmenšiť jeho výpovednú schopnosť ako charakteristiky „typickej“ mzdy.