Government bonds as a collateral in refinancing operations during financial and debt crisis - Gvozdják, Vladimír
Súčasná dlhová a finančná kríza priniesla mnohé výzvy nielen pre ekonomiku ako takú, ale aj pre finančné trhy a finančné inštitúcie. Vládne dlhopisy vyspelých európskych krajín boli dlho považované za bezpečnú formu investície, ktorá generuje predvídateľný príjem z kupónov a menovitej hodnoty pri splatnosti – je to dôvod, prečo boli štátne dlhopisy obľúbené medzi investormi pri stabilizovaní portfólií. Dlhová kríza viedla k neschopnosti niektorých krajín Eurozóny splniť svoje záväzky prameniace z dlhopisov vo vzťahu k investorom. Toto opvlyvnilo aj kreditnú kvalitu štátnych dlhopisov, ktoré sú používané ako kolaterál v refinančných operáciách. Prehľad názorov na problematiku kolaterálu vo svetle dlhovej krízy.