Analýza zadlženosti slovenských domácností - Vravec, Ján
Zadlženost slovenských domácností, ktorá sa v posledných rokoch stáva vážnym ekonomickým, sociálnym a etickým problémom. Na vývoj zadlženosti slovenských domácností má významný vplyv veľa rôznych faktorov. Dôležitým faktorom rastu záväzkov domácností bola relatívne nízka úroveň zadlženia v minulosti, typická pre krajiny strednej a východnej Európy. Okrem nízkej miery zadlženosti obyvateľov prispieva k rastu zadlženosti slovenských domácností aj významný pokles úrokových sadzieb na finančnom trhu. Rýchle tempo rastu zadlženosti slovenských domácností však môže byť v budúcnosti významným zdrojom ekonomickej nerovnováhy na mikroekonomickej aj makroekonomickej úrovni.