Čína a jej štatút trhovej ekonomiky v rámci WTO - Brocková, Katarína, 1976-
Postavenie Čínskej ľudovej republiky ako svetovej ekonomickej veľmoci neustále narastá. Od jej vstupu do Svetovej obchodnej organizácie v roku 2001 naďalej v Číne prebiehajú ekonomické reformy, ktoré posilňujú jej miesto vo svetovom hospodárstve. Mnohé krajiny Číne v rôznom rozsahu a z rôznych dôvodov status trhovej ekonomiky už priznali, no kľúčoví členovia WTO ako sú USA, EÚ a India sú v tejto otázke stále nerozhodní a rokovania s čínskymi predstaviteľmi na podmienkach udelenia statusu trhovej ekonomiky naďalej prebiehajú. Dôvody. Úlohou Európskej komisie zostáva vypracovať a dohodnúť sa s Čínou na komplexnom prehľade požiadaviek a podmienok, po splnení ktorých by status trhovej ekonomiky pre Čínu už nemal v takej miere ohrozovať európskych producentov.