Pohľadávky ako súčasť majetku obcí a ROPO - Jakubíková, Hana
Pohľadávky významne ovplyvňujú majetkovú štruktúru účtovnej jednotky. Ich výška má vplyv na ekonomickú situáciu ÚJ VS. Vysoký podiel pohľadávok po lehote splatnosti môže spôsobovať problémy v činnosti ÚJ VS a jej rozpočtu. Ide o podiel pohľadávok k rozpočtu. Z účtovného hľadiska je pohľadávka položkou obežných aktív. Podľa času sa členia na dlhodobé pohľadávky a krátkodobé pohľadávky. Dlhodobé pohľadávky sú tie, ktoré majú dohodnutú dobu splatnosti dlhšiu ako jeden rok a krátkodobé pohľadávky sú tie, ktoré majú dohodnutú dobu splatnosti najviac jeden rok.