Využitie Balanced Scorecard v oblasti predaja a marketingu - Dubcová, Gabriela, 1968-
Metóda Balanced Scorecard - BSC zavedená na začiatku 90-tych rokov zásluhou amerických odborníkov Roberta Kaplana a Davida Nortona. Štruktúra a perspektívy BSC. Sústava ukazovateľov v oblasti predaja a marketingu. Nefinančné a merateľné ukazovatele. Vzťah medzi ziskovosťou a nákladmi na získanie a udržanie zákazníka. Vzťah medzi celoživotnou hodnotou zákazníka a vernosťou zákazníka.