Prečo je spracovateľský priemysel dôležitý? Čo nevidíme v štatistikách... - Lábaj, Martin, 1982-
Počet zamestnancov v spracovateľskom priemysle vo vyspelých krajinách sveta v  posledných dekádach postupne klesal. Zároveň klesal aj podiel pridanej hodnoty vytvorenej v priemysle na celkovej pridanej hodnote v bežných cenách. Tzv. deindustrializácia ekonomík nepostihla iba vyspelé západné ekonomiky, ale aj veľkú časť rozvíjajúcich sa ekonomík, krajiny strednej a východnej Európy nevynímajúc. Podiel zamestnanosti v spracovateľskom priemysle na celkovej zamestnanosti vo vybraných krajinách. Podiel priamo a nepriamo generovanej zamestnanosti spracovateľským priemyslom.