V slovenskom priemysle stále existujú "dva svety" - Morvay, Karol, 1973-
Podniky v zahraničnom alebo medzinárodnom vlastníctve dosahujú diametrálne odlišné výkonové parametre ako podniky v tuzemskom vlastníctve. Vybrané ukazovatele priemyselných podnikov podľa typu ich vlastníctva. Porovnanie produktivity práce a miezd v podnikoch so zahraničným vlastníctvom s podnikmi so súkromným tuzemským vlastníctvom (pomer hodnoty v podnikoch v ZV k hodnote v podnikoch v TV).