Slovenský vynálezca a pôvodca 17 patentov – Ján Bahýľ (1856-1916) - Bobeková, Elena
Život a vynálezy Jána Bahýľa, rodáka zo Zvolenskej Slatiny držiteľa 17 patentov z viacerých technických oblastí. Cena Jána Bahýľa zriadená 1. júna 1999 predsedom ÚPV SR, ktorou sa oceňujú fyzické a právnické osoby s trvalým pobytom alebo sídlom v Slovenskej republike majúce mimoriadnu technickú alebo dizajnérsku hodnotu.