Reflexia sociálnych sietí v podnikovej kultúre - Jankelová, Nadežda, 1966-
Zavádzanie sociálnych sietí pre účely marketingu sa presúva aj do ďalších oblastí, či už ide o komunikáciu v podniku, personálne riadenie a mnohé iné, čo výrazne ovplyvňuje podnikovú kultúru. Teoretické východiská problematiky. Reflexia sociálnych sietí v podnikovej kultúre. Otvorená komunikácia a podpora kreativity. Rovnováha pracovného a osobného života a zdravý životný štýl. Podnikavosť a podnikanie.