Zdravotné a sociálne poistenie počas výkonu práce v štátoch EÚ - Matlovičová, Iveta
Vo všeobecnosti - osoby vykonávajúce zamestnanie v členskom štáte EÚ, podliehajú právnym predpisom sociálneho a zdravotného poistenia toho členského štátu, v ktorom vykonávajú zárobkovú činnosť. Pravidlá, ktoré určujú príslušnosť osôb k systému sociálneho zabezpečenia, sú však zložitejšie. Určenie legislatívy, ktorá sa bude v konečnom dôsledku vzťahovať na zamestnancov migrujúcich v rámci európskych krajín, závisí od viacerých faktorov a určí sa podľa pravidiel ustanovených v koordinačných nariadeniach, ktoré majú prednosť pred národnými legislatívami členských štátov.