Sociálne vylúčenie, segregácia a životné stratégie obyvateľov rómskych komunít z pohľadu teórie zdrojov - Rusnáková, Jurina
Rómovia v priebehu transformačných procesov po roku 1989 stratili najviac. Patria medzi najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Najhoršie na tom sú Rómovia, ktorí obývajú segregované etnicky homogénne komunity. K horšej základnej vybavenosti sa tu pridáva fyzická izolácia od zvyšku spoločnosti, ktorá umocňuje sociálne vylúčenie vo všetkých dimenziách. Spoliehanie sa na sociálne a občianske zdroje. Nevyhnutnosť väzieb na sociálne zdroje mimo komunity a etnickej skupiny z hľadiska sociálnej inklúzie.