Analýza agropotravinovej vertikály z hľadiska transmisie cien poľnohospodárskych komodít do cien potravinárskych výrobkov a spotrebiteľských cien - Božík, Marian
Analýza odvetvia poukazuje na oligopsonické správanie reťazcov na trhu a vypočítava, ako sa to prejavuje u jednotlivých druhov poľnohospodárskych komodít a následne potravinárskych výrobkov. Ide o vzájomné vplyvy medzi prvovýrobcami, spracovateľmi a obchodníkmi vo vzťahu k prenosu - transmisie určitého podielu tržieb a pridanej hodnoty pri tvorbe cien. Akcent je položený na disharmóniu vo vyjednávacej sile medzi jednotlivými článkami agropotravinárskeho reťazca a problémami poľnohospodárskych producentov a rastúcej sily obchodných reťazcov.