Ekonomická efektívnosť poľnohospodárskej výroby vo vzťahu k podpornej politike - Chrastinová, Zuzana
Analýza ekonomiky poľnohospodárstva na základe vybraných ekonomických ukazovateľov. Podporná politika ako hlavný nástroj ovplyvňujúci dôchodkovú situáciu poľnohospodárstva. Efekty agrárnych podpôr na ekonomické ukazovatele poľnohospodárskych podnikov boli vyčíslené prostredníctvom lineárnej regresie. Podnikateľská a vlastnícka štruktúra bola zhodnotená vzhľadom na trendy jej vývoja. Slovenské poľnohospodárstvo od vstupu Slovenska do EÚ bolo, vo väčšine rokov ziskové. Napriek tomu je charakteristické výraznou diferenciáciou výsledkov hospodárenia poľnohospodárskych podnikov. Ziskové podniky sú rozhodujúce z hľadiska produkčnej výkonnosti, pridanej hodnoty a kapitálu. Ich podiel na základných ukazovateľoch sa pohyboval v rozpätí 76-80 %. Klesal počet vlastníkov podnikov, pritom priemerný počet vlastníkov poľnohospodárskych družstiev bol 8,6 krát vyšší ako obchodných spoločností. Celkové výdavky do poľnohospodárstva.