Tí, čo menia spoločnosť dátami - Garaj, Patrik
Dátová doba s obrovským množstvom digitálnych stôp prináša sofistikovanejšie možnosti prístupu. Nová generácia dátových investigatívcov sa dokáže v mori údajov pohybovať a rozoznávať súvislosti - Martin Turček (Nadácia Zastavme korupciu), Matej Hruška (Demagog.sk), Pavol Lacko (Aliancia Fair-play, databáza DataNest). Voľný prístup k dátam má aj ekonomické benefity. Odhaľovanie korupcie a vzorcov správania sa. Znižovanie informačnej asymetrie medzi občanmi a štátom. Politika, ktorá robí rozhodnutia podložené dátami (evidence based policy). Dátová žurnalistika.