Vyrobené v Číne: Hrozba pre európsky high-tech sektor? - Končiková, Veronika
V posledných dekádach zaznamenala Čína mimoriadny nárast celkového objemu exportov a zároveň zmenu exportnej štruktúry. Z prevažne jednoduchých výrobkov, náročných na prácu, sa čínske exporty posunuli smerom k sofistikovanejším produktom. Obzvlášť významný bol nárast v sektore elekroniky a high-tech výrobkov, ktoré boli až doposiaľ doménou vyspelých priemyslových krajín. Použitím gravitačného modelu stať analyzuje, do akej miery predstavujú čínske high-tech exporty konkurenciu pre krajiny Európskej únie na partnerskom trhu krajín OECD v roku 2013.