Renomé firmy ohrožují i chyby HR profesionálů - Weinberg, Jana
Najčastejšie chyby HR manažérov. Nevhodná, nedôsledná alebo žiadna spätná väzba uchádzačom. Vykreslenie obrazu firemnej kultúry v lepších farbách. Chýbajúci pohovor pred koncom skúšobnej doby. Chýbajúci výstupný pohovor pri ukončení pracovného pomeru. Preventívne opatrenia voči vysokej miere fluktuácie. Pracovné konflikty a šikana na pracovisku. Rozsah HR aktivít budujúcich dobré meno zamestnávateľa ako súčasť komplexnej HR stratégie.