Ukazovatele zahraničného obchodu Slovenskej republiky po vstupe Slovenskej republiky do Európskej menovej únie - Naščáková, Jana
Vstupom Slovenska do Európskej únie v roku 2004 sa Slovensko stalo členom hospodárskej a menovej únie a došlo k ďalším zmenám v teritoriálnej štruktúre zahraničného obchodu SR. Slovensko sa vtedy zaraďovalo medzi vysoko otvorené ekonomiky, pretože je z dôvodu malého trhu závislé od zahraničného obchodu iných krajín s ktorými obchoduje. Upravili sa tiež zmluvné zahraničnoobchodné vzťahy SR, ako i metodiky štatistického zisťovania. Slovensko sa snaží prostredníctvom začlenenia sa do EÚ zvýšiť ekonomickú výkonnosť a svoju konkurencieschopnosť.