Verifikácia modelu HGN ako nástroja merania výkonnosti - Hyránek, Eduard, 1955-
Prehľad hodnotenia a modelovania finančnej výkonnosti podnikateľských subjektov. Metódy klasických finančných pomerových ukazovateľov verzus metódy preferujúce rast trhovej hodnoty podniku; nový model HGN ako súčasť prvého prístupu. Akronym HGN je vytvorený zo začiatočných písmen autorov modelu (Hyránek, Grell, Nagy). Prezentácia modelu HGN. Syntetický ukazovateľ (SU) ako výsledok modelovania výkonnosti podniku. Podstata modelu výkonnosti na báze pomerových ukazovateľov. Formulácia modelu HGN1 a vylepšeného modelu HGN2; ich vstupné ukazovatele. Odľahlé dáta (outliers) pomerových ukazovateľov v jednotlivých modeloch HGN. Optimálne intervaly SU. Model ziskového podniku ako úloha lineárneho programovania. Aplikácia modelov HGN1 a HGN2 v prostredí slovenských ziskových nefinančných podnikov. Verifikovanie identifikovaných optimálnych intervalov syntetického ukazovateľa HGN1. Pásma výkonnosti v závislosti na hodnote SU.