Základné východiská problematiky skúmania hospodárskych dejín ako súčasť komparácie hospodárskych systémov - Poláčková, Hana, 1968-
Základné východiská problematiky skúmania hospodárskych dejín. Periodizácia hospodárskych dejín. Pramene poznania v histórii. Vedné disciplíny - archeológia, epigrafika, paleografika. Hospodársky rozvoj a jeho činitele. Politické režimy, formy vlády a ich vplyv na hospodárstvo.