<The> Development of unemployment in Slovakia in the conditions of globalization - Harumová, Anna, 1955-
Globalizáciu svetovej ekonomiky možno považovať v podstate za pozitívny jav, pretože podporuje výmenu materiálu a duchovných hodnôt. Na druhej strane, globálna ekonomika sa vyvíja ako polycentrický systém, ktorý uplatňuje mocenské záujmy. Jednotnosť ponúka zoskupenie nadnárodných spoločností a má za následok negatívne akcie, pri ktorých miznú miestne, regionálne a dokonca aj národné kultúrne funkcie. Nezamestnanosť každej krajiny ovplyvňuje jej výkonnosť a je spojená s produktivitou práce, infláciou a životnou úrovňou obyvateľstva. Inflácia a nezamestnanosť sú javy, ku ktorým moderná ekonomika venuje zvýšenú pozornosť.