Are the Confidence Indicators Meaningful for Forecasting Real Economy? Testing Power of Confidence Indicators for Industry Output, Prices and Employment in the Visegrád Group Countries - Nežinský, Eduard, 1972-
Analýza prediktívnej sily predstihových ukazovateľov pre vývoj priemyselnej produkcie, cien výrobcov a zamestnanosti v Českej republike, Slovenskej republike, v Maďarsku a Poľsku (krajiny V4). Aplikácia Grangerovho testu kauzality na detekciu potenciálnej príčinnej súvislosti medzi predstihovými ukazovateľmi a ukazovateľmi skutočného vývoja ekonomiky. Identifikovanie najlepších modelov OLS s autoregresívnymi členmi, doplnenými o predstihové indikátory. Presnosť predikcií takýchto modelov je testovaná v porovnaní s benchmarkovými modelmi ARMA prostredníctvom Dieboldovho-Marianovho testu.