Analýza teoretických názorov na prirodzený monopol v jeho historickom kontexte - Bašová, Alena, 1961-
Vývoj názorov na prirodzený monopol v súlade s vývojom ekonomickej vedy a jej poznania. Názory viacerých autorov aj odporcov vzniku prirodzeného monopolu. Existencia prirodzeného monopolu sa postupne prijala, jeho analýza sa spresňovala. V 20. storočí sa vyžadovala kvantifikácia teoretických definícií a postupne sa začal v tejto oblasti využívať matematický aparát. Jednotlivé školy skúmali otázky prirodzeného monopolu v kontexte historických udalostí.