Revízia prospektovej smernice – reálne zlepšenie alebo len splnenie jedného z bodov akčného plánu únie kapitálových trhov? - Lacková, Andrea
Dňa 20. decembra 2016 schválil Výbor stálych predstaviteľov Rady EÚ na svojom poslednom zasadnutí počas slovenského predsedníctva návrh prospektového nariadenia, ktorým sa má nahradiť v súčasnosti platná prospektová smernica. Úspešné spustenie a ukončenie trialógu, t. j. rokovaní Rady EÚ, Európskeho parlamentu a Európskej komisie, ktorých cieľom je dohodnúť sa na spoločnom kompromisnom znení návrhu, je vnímané ako jeden z úspechov slovenského predsedníctva v oblasti finančného trhu. Revízia prospektovej smernice a vypracovanie nariadenia, ktoré ju má nahradiť, je totiž jedným z prvých dôležitých krokov projektu Európskej komisie, ktorého cieľom je vytvorenie únie kapitálových trhov. Európsky harmonizovaný prospekt cenného papiera sa považuje za bránu na získanie prístupu na európske kapitálové trhy a reforma prospektového režimu bola ohlásená aj v rámci Investičného plánu pre Európu ako súčasť tretieho piliera na zlepšenie podnikateľského prostredia.