Identifikácia prístupov ku kvantifikácii hodnoty ľudského kapitálu - Kucharčíková, Alžbeta
Úloha a postavenie ľudského kapitálu v spoločnosti i v podnikoch. Pre efektívne riadenie a využívanie ľudského kapitálu v podnikoch je potrebné vedieť zmerať jeho hodnotu, čo je vzhľadom na podstatu ľudského kapitálu náročná činnosť. Na makroekonomickej úrovni je možné považovať ľudský kapitál za zdroj extenzívneho ekonomického rastu a prostredníctvom vzdelávania, ako jednej z foriem investícií do ľudského kapitálu, aj za zdroj intenzívneho ekonomického rastu. Súčasná spoločnosť sa vzhľadom na neustály vývoj po technicko-informačnej stránke formuje do vzniku informačnej spoločnosti. Medzi znaky takéhoto spoločenského prostredia patrí nárast informácií, ich výmena, túžba po teoretickom poznaní, a tiež potreba spracovať takéto množstvo informácie. Identifikácia a porovnanie názorov rôznych ekonómov na úlohu ľudského kapitálu a prístupy ku kvantifikácii jeho hodnoty.