Ombudsman - advokát občianskych práv - Kanzelsberger, Jana
Ombudsman reprezentuje súčasť každého moderného demokratického a právneho štátu. Predstavuje inštitúciu, ktorá má miesto v sústave orgánov ochrany práva, popri prokuratúre, všeobecných súdoch a ústavnom súde. Základná charakteristika verejného ochrancu práv v SR. Črty spoločné pre väčšinu ombudsmanov na celom svete.