Výpočet a účtovanie sociálneho poistenia a preddavkov na zdravotné poistenie zamestnancov - Pakšiová, Renáta, 1974-
Zákonnými poistnými odvodmi sa vo všeobecnosti chápu povinné platby fyzických osôb do verejného zdravotného poistenia a sociálneho poistenia, odvádzané vo vlastnom mene a zo svojho účtu poistníka, alebo v mene poistníkov z účtov povinných osôb (platiteľov / odvádzateľov poistného) do zdravotných poisťovní a Sociálnej poisťovne, z ktorých sú uhrádzané nároky poistníkov na zdravotnú starostlivosť a sociálne dávky z jednotlivých druhov poistenia podľa aktuálneho znenia príslušných právnych noriem. V súvislosti so vznikom pracovných vzťahov a zamestnávaním FO vznikajú zamestnávateľom povinnosti, ktoré sa viažu, okrem iného, aj na odvádzanie preddavkov na zdravotné poistenie do zdravotných poisťovní a poistného do Sociálnej poisťovne.