Wie die Migration in Deutschland die deutsche Sprache verändert - Brychtová, Ivana
Utečenci prichádzajúci do Nemecka pochádzajú z rôznych krajín, neovládajú nemecký jazyk a preto majú vážne problémy s komunikáciou s nemeckými úradmi. V Nemecku organizujú rôzne kurzy pre utečencov, v ktorých sa až tak prísne nedbá na gramatické pravidlá a čo sa skôr považovalo za chybu, dnes sa toleruje. Tak dochádza ku skracovaniu a zjednodušeniu nemeckého jazyka. Okrem toho sa v nemčine začínajú objavovať aj nové slová z jazykov migrantov.