Vecná charakteristika merania výkonnosti podniku pomocou HGN - Hyránek, Eduard, 1955-
Príspevok prezentuje novovytvorený model výkonnosti vypracovaný na vzorke 233 slovenských nefinančných podnikov dosahujúcich zisk v hodnotenom období. Podniky (a.s. a s.r.o.) pôsobili v rôznych odvetviach a regiónoch Slovenska. Prezentovaný model bol vypracovaný ako bonitný model, ktorého cieľom je aj predikovať budúcu výkonnosť a výnosový potenciál slovenských podnikov. Model bol vypracovaný a testovaný tak, aby bol vhodným nástrojom pre tvorbu finančného plánu podniku. Do modelu boli implantované ukazovatele, ktoré umožňujú nielen predikovať prosperitu, resp. tvorbu hodnoty pre vlastníkov, ale aj napomôcť pri plánovaní budúcich zámerov.