Rizikové faktory stanovenia výšky licenčných poplatkov - Šagátová, Slavka, 1975-
Jednou z možností komercionalizácie duševného vlastníctva je predaj licencie. Okrem komplikovanej právnej stránky pri realizácii tohto obchodu musí predajca zvládnuť aj prijateľnú formu ocenenia. Pre výpočet ceny licencie je potrebné využívať najmä hodnotu, ktorú jej pripisuje budúci užívateľ. Táto skutočnosť je logickým vyústením faktu, že spotrebiteľa licencie nezaujímajú náklady na vytvorenie licencovaného produktu (duševného vlastníctva) zaujíma ho najmä jej prínos.