Využitie testov historických dát pre budúce investície - Badura, Peter, 1978-
Jedným zo základných cieľov racionálne uvažujúceho ekononomického subjektu je dosahovanie zisku zefektívnením výroby, optimalizáciou nákladov, či správnym investovaním voľných finančných prostriedkov. Optimalizácia obchodného systému na minulých dátach sa vylučuje s jeho odolnosťou v budúcnosti (rovnakou ziskovosťou v zmenených podmienkach).