Tendencie rozvoja stredoázijskej oblasti - vnútorné a vonkajšie aspekty - Čech, Ľubomír, 1955-
Stredoázijská oblasť a rastúce pôsobenie a vplyvy angažovaných svetových a regionálnych mocností v tejto oblasti. Stredoázijská oblasť ako jeden z hlavných článkov bezpečnosti na postsovietskom priestore a v celej Eurázii. Súperenie o vodcovstvo v regióne. Stret rôznych strategických, politických, ekonomických záujmov Ruska, Spojených štátov, Číny, Turecka, Iránu, Pakistanu, Indie a krajín EÚ. "Východné tigre" – konkrétne ponuky a konkrétne výsledky.