Nowcasting Slovak GDP by a Small Dynamic Factor Model - Tóth, Peter, 1978-
Odhad malého dynamického faktorového modelu (DFM) na krátkodobú prognózu slovenského HDP. Model prognózuje vývoj reálnej aktivity podľa mesačných indikátorov, ako sú tržby, zamestnanosť, zdravotné odvody, export a zahraničné prieskumy. Prognózy modelu sú presnejšie v porovnaní s naivnými modelmi, ktoré neberú do úvahy vývoj mesačných dát. Tento výsledok platí najmä na najkratšom horizonte prvého štvrťroka a na intervale vyhodnotenia vrátane krízy v rokoch 2008 – 2009.