Trendy v daňovom zaťažení slovenských domácností - Valachyová, Jana
Daň z príjmov spolu so sociálnymi a zdravotnými odvodmi tvoria najvýznamnejšiu časť príjmov rozpočtu verejnej správy. Na ich výnos vplývajú okrem aktuálneho makroekonomického prostredia aj zmeny v daňovo-odvodovom systéme, ktoré následne ovplyvňujú daňové zaťaženie domácností. Legislatívne nastavenie daňového systému môže obsahovať prvky, ktoré automaticky menia efektívne daňové zaťaženie aj pri absencii priamych legislatívnych zmien. Kvantifikácia vývoja daňového zaťaženia slovenských domácností využitím individuálnych údajov.