Psychologická analýza na finančných trhoch - Pilch, Ctibor, 1957-
Psychologická analýza predstavuje prístup, na základe ktorého sa investori rozhodujú či a v akej výške investujú svoje finančné prostriedky na finančnom trhu. Prípadne, či je pre nich výhodnejšie v tejto fáze vývoja trhu cenné papiere predávať alebo nakupovať. Aj keď má psychológia nezastupiteľné miesto v analýze cenných papierov, popri technickej a fundamentálnej analýze predstavuje pre investorov menej uznávaný zdroj informácií. Príčinou je zrejme fakt, že investori chápu pod psychologickou analýzou všetky nevysvetliteľné javy, ktoré na trhu nastávajú, resp. ktoré sa technickej alebo fundamentálnej analýze nepodarí vysvetliť.