EU common agriculture policy – economic and social rural development - Harakaľová, Ľubica, 1963-
Spoločná poľnohospodárska politika (SPP, CAP) patrila k hlavným politikám Európskych spoločenstiev od roku 1958. Finančné nástroje SPP Európskej únie sa stali dôležitým nástrojom na dosiahnutie cieľov SPP súvisiacich s hospodárskymi i sociálnymi cieľmi EÚ v rámci SPP. Reforma SPP zadefinovala I. a II. pilier, ktoré sú orientované na rozvoj vidieka, ktorým sa rozumie rozvoj vidieckej ekonomiky a vidieckej infraštruktúry, služieb, zamestnávanie obyvateľov žijúcich vo vidieckych oblastiach a najmä vyrovnávanie životného štandardu vidieckeho obyvateľstva s mestským obyvateľstvom. Vyšší príjem v poľnohospodárstve prostredníctvom I. piliera má vplyv na vyššie príjmy obyvateľstva, ktoré vedú k ich vyššej životnej úrovni. Nespravodlivosť pri rozdeľovaní priamych platieb z pohľadu nových a starých členských štátov EÚ. Zhodnotenie SPP na obdobie 2014-2020 pre Slovensko.