Evropská secese: ekonomická integrace na cestě k politické desintegraci - Lipovská, Hana
Európske vlády čelia od začiatku 90. rokov dvom protichodným tlakom. Inštitúcie Európskej únie prichádzajú s požiadavkami stále tesnejšej ekonomickej integrácie. Jednotlivé regióny naopak volajú po stále väčšej politickej dezintegrácii. Rok 2014 priniesol štyri zásadné referendá o nezávislosti regiónov na Ukrajine, v Taliansku, Škótsku a Španielsku. Politicko-ekonomické aspekty secesných tendencií v európskej integrácii.