Základné východiská, trendy a stratégia výskumu a vývoja v Slovenskej republike - Kačírková, Mária
Cieľom stratégie v oblasti slovenského výskumu a vývoja (VaV) je podporovať tvorbu nových poznatkov, spoluprácu výskumnej sféry s hospodárskou praxou a s inštitúciami európskeho výskumného priestoru (EVP) a účinnejšie prispievať k technologickému rozvoju a k inovačnému pokroku založenému na domácom výskume. Základnou podmienkou výkonnosti a kvality výskumu a vývoja je dostatočný počet kvalifikovaných ľudských zdrojov, moderná infraštruktúra, stabilné financovanie vedy a výskumu, inštitucionálne prostredie podporujúce jeho rozvoj a spolupráca aktérov inovačného procesu. Dôležitým predpokladom efektívnej spolupráce domáceho výskumu so špičkovým výskumom vo svete je tiež zapojenie Slovenskej republiky do európskej výskumnej infraštruktúry. Príspevok hodnotí vyššie uvedenú problematiku v podmienkach SR a naznačuje ďalší rozvoj výskumu a vývoja na základe strategických dokumentov.