Vplyv základných atribútov procesu vyučovania na jeho priebeh - Turňa, Ľubomír
Osnovy predmetov a postupy v preberaní látky sa obvykle pripravujú a následne realizujú síce v obsahovej nadväznosti, zabezpečujúcej obsahovú a časovú kauzalitu didaktického procesu, ale často bez zohľadňovania ďalších sprievodných atribútov kognitívneho procesu. Prítomnosť skúseného, všímavého a vnímavého lektora, reagujúceho na podnety a prejav frekventantov didaktického procesu, je najlepšou zárukou zvolenia vhodného, optimálneho postupu a prístupu. Možnosťami ohraničený statický prístup, neumožňujúci interaktivitu, vyžaduje zavedenie vyhovujúceho modelu, zdôrazňujúceho a akceptujúceho významné základné atribúty didaktického procesu.