Ani samit G20 nezastavil transatlantické vzďaľovanie - Pressburg, Adrian Peter
Americký prezident Donal Trump odmietol prihlásiť sa k Parížskej klimatickej dohode aj na schôdzke skupiny G20 v Hamburgu. Zamýšľa uzatvárať dohody o voľnom obchode s individuálnymi štátmi a nie s regionálnymi združeniami. Za vážnejšieho a dlhodobého súpera považuje D. Trump Čínu. Z pohľadu Bruselu aj Pekingu sa Spojené štáty dostanú na trajektóriu hospodárskeho vývoja, ktorá sa vychýli od celkového globálneho trendu. Samit G20 bola príležitosťou stretnúť sa tvárou v tvár s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Iniciatíva Trojmorie a spájanie sa regiónov tak, aby bola Európska únia silnejšia.